Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης κατέθεσε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου ερώτηση προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου της Ηφαιστείας της Λήμνου και το αναγκαίο έργο της διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης του δρόμου Κοντοπούλι – Ηφαιστεία.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  
Θέμα: «Η εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου της Ηφαιστείας της Λήμνου»
Κύριε Υπουργέ,
Ο αρχαιολογικός χώρος της  Αρχαίας  Ηφαιστείας είναι μοναδικής αξίας. Από το 1912 ελάχιστα προχώρησε το έργο της ανασκαφής, στερέωσης και ανάδειξης της σπουδαίας ελληνιστικής πόλης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν προχωρήσει το ανασκαφικό έργο, θα αναδειχθεί μια νεκρόπολη που ίσως ο πλούτος της μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνου της Δήλου.
Την περίοδο 2000-2004, κατά την οποία  είχα την ευθύνη του Υπουργείου Αιγαίου, δρομολογήθηκε η αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου που βρίσκεται στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου.
Η μελέτη αναστύλωσης και στερέωσης εκπονήθηκε με δαπάνη του Υπουργείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Μούδρου από ειδική Αρχιτέκτονα και το έργο της αναστήλωσης χρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό 730.000 Ευρώ. Την ευθύνη της υλοποίησης  του έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε, είχε  η Κ΄  Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Ανεξάρτητα από  τη μη πιστή τήρηση της μελέτης κατά την εκτέλεση του έργου  με ευθύνη της παραπάνω υπηρεσίας, είναι αναγκαίο να συνεχισθεί το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Απαιτείται γι’ αυτό   προγραμματισμός, γενναία χρηματοδότηση και σαφές χρονοδιάγραμμα, ώστε να φθάσουμε κάποτε στην συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη – πολιτιστική και οικονομική  της Λήμνου  και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.
Το τ. Υπουργείο Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμμάτιζαν μετά την αναστύλωση του θεάτρου, μια εβδομάδα κάθε θερινή περίοδο να αφιερώνεται στην παρουσίαση έργων κλασικής τραγωδίας. Δυστυχώς επί τέσσερα χρόνια, από το 2005 που ολοκληρώθηκε το έργο της αποκατάστασης, το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο παραμένει κλειστό. Τραγικότερο όλων είναι ότι η επίσκεψη στο χώρο είναι πολύ δύσκολη λόγω της άσχημης κατάστασης του δρόμου που οδηγεί σε αυτό.  
Είναι λοιπόν αναγκαία η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Κοντοπουλίου – Ηφαιστείας και η ηλεκτροδότηση του αρχαιολογικού χώρου.
Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
• Σχεδιάζετε  να εντάξετε στον προγραμματισμό του Υπουργείου σας την εντατικοποίηση του ανασκαφικού έργου;
• Θα δρομολογηθεί η διάνοιξη, διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου;
• Προβλέπεται να ηλεκτροδοτηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ηφαιστείας;
• Σκέπτεσθαι για το 2009 να δοθούν  θεατρικές παραστάσεις;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ